Over Bewandel en Jacqueline

Jacqueline Woudenberg

Bewandel is ontstaan door mijn eigen ervaringen in het leven. Tijdens en na het volgen van de leergang tot HSP begeleider viel er ontzettend veel op zijn plek in mijn privé leven. In mijn ogen bewandel ik een pad, een levenspad. Elke dag wandel ik weer wat verder over het pad wat ik zelf gecreëerd heb en ik blijf dat pad trouw. Het is me eigen en daarom dierbaar. De wens om professioneel HSP’s te coachen was er al langer en een logische stap. Ik gun het iedere HSP om zijn/haar pad te (her)vinden en het trouw te blijven. Vandaar de naam Bewandel. 

Mijn geschiedenis 

Zoals je hebt kunnen lezen bij de kenmerken is een lange en diverse cv voor HSP’s gebruikelijk. Dit geldt dan ook voor mij. Ik wist zeer lange tijd niet wat ik wilde gaan doen. Na een toerisme opleiding en gewerkt te hebben in een hotel en op de administratie van twee modebedrijven kwam ik er achter dat ik iets voor de ander wilde betekenen. Nota bene het Leger des Heils bezorgde me deze ingeving. Ik liep namelijk elke dag langs een opvanglocatie van hun en kon vanuit het raam zien wat daar gebeurde. Vervolgens maakte ik een enorme switch naar de zorg. Ik startte met een opleiding tot sociaal pedagogisch medewerker en werkte tegelijkertijd in een instelling voor lichamelijk beperkte mensen en mensen met NAH. De directheid kwam in Noord Holland behoorlijk binnen en ik kreeg sociale contacten in Brabant. In een maand tijd verhuisde ik naar Eindhoven waar ik 6 jaar met plezier gewoond heb. Ook daar werkte ik in een instelling voor dezelfde doelgroep. De bezuinigingen in de zorg deden al sinds mijn start een intrede en werden met de dag erger. Door aanraden van familie besloot ik een volgende sprong in het diepe te wagen en voor mezelf te gaan beginnen. Ik begon een thuiszorg bedrijfje op zzp basis. Heerlijk vond ik het. De controle over mijn eigen schema en werkzaamheden. Ik merkte dat ik meer wilde. Ik vond mijn opleiding niet goed genoeg om in de thuiszorg te werken en besloot daarom om verpleegkunde te gaan studeren. Ook deze opleiding heb ik met succes afgerond. Na de komst van mijn dochter besloot ik terug te gaan naar het noorden om zo de band met opa en oma te versterken. Mijn bedrijf verhuisde mee.  

Een aantal jaren voor mijn verhuizing kwam ik via een boek wat ik aangereikt kreeg erachter dat ik hoog sensitief ben. Alles viel eindelijk op zijn plek. Door de jaren heen heb ik vele lasten gekend. Vooral met relaties, werk, sociale contacten. Het was allemaal intens wat ik beleefde. Door de jaren heen heb ik zelf dan ook wat ondersteuning nodig gehad. Ik zei altijd dat ik de dingen in mijn leven als een film beleefde en die film draaide maar door. Ook dat intense beleven zorgde er voor dat mijn leven zwaar aanvoelde. Ik had er geen grip op. Er werd ook een verkeerd en totaal niet passend labeltje op me geplakt. Iets waar een HSP zeer veel moeite mee heeft. In hokjes geduwd worden is niet iets wat de HSP aanstaat. Door het boek te lezen vond ik het missende stukje in de puzzel. De wens om andere HSP’s van hetzelfde lot (therapie wat niet aansluit bij het hoog sensitieve en verkeerde labeltjes) te behoeden begon te groeien. Ik ben gaan zoeken naar een opleiding tot coach of begeleider. Deze opleiding vond ik bij het EszenzZ Centre in Amsterdam gegeven door Antoine van Staveren (auteur van het boek o.a. ‘Bewust-er-zijn’). Het is een leergang tot HSP begeleider en dit traject heb ik in 2016 positief afgerond. Ik ben toen blijven hangen bij het instituut en heb Antoine geassisteerd in de leergang die ik heb doorlopen. Ik heb hier heel veel van geleerd. Ook heb ik op het instituut gewerkt maar ik besloot dat een eigen praktijk in de buurt meer bij mijn paste. De leergang zorgde er voor dat alle lasten die ik ervoer verdwenen en ik heel anders in het leven kwam te staan. Zie ook hierboven. Ik hou het geleerde levend en begeleid dan ook graag HSP’s. Ik gun ze het resultaat wat het mij heeft opgeleverd. Eindelijk weet ik waar het missende stukje van de puzzel hoort en is hij nu compleet. Het pad is gevonden en er is rust in mijn dagelijks leven.  

Wil jij dat ook? Boek dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek